El treball fet durant deu anys des de l’Espai ZER01 i la Sala 15 d’Olot en la creació contemporània ha estat “menystingut” i s’ha “perdut una oportunitat” per continuar-lo. Així ho considera el que fins ara n’ha estat el director i comissari David Santaeulària, que fa pocs dies va ser acomiadat per l’actual equip de govern. Desconeix com l’Ajuntament té previst per aquests dos espais obrir-los a altres disciplines però amb la idea d’estalviar-se els 75.000 euros de pressupost. En aquest sentit, alerta del perill que es converteixin en meres sales d’exposicions on no es tingui en compte la professionalitat dels seus artistes i es redueixi a la funció que fan espais similars a centres cívics.
Aquest matí l’Ajuntament, a través del seu regidor de Cultura, ha exposat els motius pels quals s’ha decidit posar fi al projecte de l’Espai ZER01 i la Sala 15 que es feia des de l’Àrea de Creació Contemporània, que també desapareixerà. El motiu que hi ha al darrere és l’estalvi dels entre 75.000 i 100.000 euros de pressupost que hi havia al darrere i que ara no poden fer-hi front perquè, diuen, la Generalitat ha deixat de destinar-hi subvencions.
El fins ara director nega que el Govern hagi deixat d’invertir-hi diners amb motiu del Decret de la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya, que va deixar fora la ciutat d’Olot, tal com defensa l’equip municipal. Segons Santaeulària, aquesta és una xarxa que no s’ha portat a la pràctica i que no té res a veure ni impedeix que els centres d’art que no hi estiguin inclosos puguin rebre ajuts, “de cap de les maneres”.
Assenyala que és “demagògia” dir que la raó és poder estalviar-se el pressupost i ho planteja al revés, “què s’han fet amb tots aquests diners” que no representen “ni un 0,3% del pressupost total municipal?”. Al seu entendre, aquest és un argument amb una lògica “exageradament populista” i afegeix que hauria estat més convenient dir directament “no ens interessa l’art contemporani”.
Què es feia des dels dos espais i els compromisos d’aquest any
El pressupost esmentat incloïa tenir dues sales d’exposició obertes, amb una programació de fins a deu exposicions a l’any, algunes col·lectives; una beca i el salari d’un tècnic, la plaça que ocupava fins ara després de fer unes oposicions. Defensa que l’estructura era senzilla, comparat amb altres centres i assegura haver treballat amb centres que “triplicaven” amb escreix els recursos econòmics i humans com és el cas del Centro de Arte y Naturaleza d’Osca, “el més important d’art contemporani” a Aragó. Precisament, amb aquest centre havien tancat una coproducció amb la participació d’un artista olotí que havia d’exposar els seus treballs durant les festes del Tura i que ara s’haurà de veure què passa.
Tot i que l’Ajuntament s’ha compromès a respectar tots els compromisos -la programació d’aquest any ja estava tancada-, Santaeulària ho veu “molt complicat” de portar-ho a la pràctica, tot dient que els artistes i centres col·laboraven pel “prestigi” assolit de l’Espai ZER01. “Si se’n va a norris el projecte, ja no els interessarà formar part d’una exposició aquí”, afegeix.
El perill de “desprofessionalitzar” els espais
Sense pressupost i sense un director al capdavant, hi ha el perill que les dues sales es converteixin en un espai per a treballs d’artistes no professionals o fins i tot en sales similars a un centre cívic, alerta Santaeulària.
Tot i que no vol que el tancament se centri en la seva persona, assegura sentir-se “dolgut” per les formes de l’equip de govern i la falta d’alternativa a la seva sortida laboral, tot i ser un treballador públic. El consistori ha elogiat la feina que ha fet fins ara però ha dit que tenia un perfil “molt especialitzat”, segons paraules del regidor de Cultura, Josep Berga. Un argument que Santaulària nega i recorda que la plaça que ocupa és de tècnic superior de cultura, té formació de gestió cultural i anteriorment havia treballat al Museu Comarcal amb una feina “encara més genèrica”. També ha explicat que els motius pels quals se l’acomiadava eren que “la creació contemporània no era una prioritat per l’equip de govern i que anava al mateix paquet”.
Ara, diu, ha entès perquè fins ara els treballadors públics estaven “protegits per llei”, per evitar que les “raons ideològiques” poguessin afectar el treball dels funcionaris, una regla que ara s’ha trencat amb la recent aprovada reforma laboral. L’acomiadament consta amb data del 20 de febrer.
Agraïment pel suport rebut des del manifest
Ahir dilluns, després que durant el cap de setmana transcendís la decisió de tancar el projecte, es va entregar a l’Ajuntament un manifest de defensa dels dos espais i també demanant que es readmitís Santaeulària. Aquest matí ja compta amb 900 adherits del món cultural i d’altres àmbits, un fet que ha “sorprès” el mateix exdirector i al mateix temps ha agraït. L’exdirector creu que no s’ha tingut en compte la plataforma que ha estat durant tots aquests anys per als artistes locals i també la seva aportació al teixit empresarial relacionat amb el món de l’art. Aquest mes de maig, l’Espai ZER01 hauria complert els deu anys des que va acollir la seva primera exposició.